Bejelentkezés: +36-70-773-52-25

A rendszeres testmozgás hatása a senior korosztályra

2020.09.02. - Blog

Az alkalmazkodó képesség az öregedés során jelentősen csökken, a leépülési folyamatok kerülnek túlsúlyba. Az alkalmazkodó képességet fejlesztő lehetőségek közül kiemelkedik a rendszeres testedzés.

A testedzés hatással van a senior korosztály esetében a központi idegrendszerre, a szív- és keringési rendszerre, a csont- ás izomrendszer változásaira. Az agyi funkciók és az agy állaga is jelentősen romlik az öregedés hatására, ennek mérséklésére a legismertebb természetes módszer a testedzés.

Az artériák fala idővel megvastagodik és rugalmatlanná válik. Az erek csökkent rugalmassága miatt a vérnyomás emelkedik. A kamrák közötti fal vastagságának növekedésével a szív nagysága is növekszik az életkor előrehaladtával. Ez azonban nem jár együtt a szív funkciójának javulásával, sőt, a szív teljesítménye romlik.

 Ezzel ellentétben a rendszeres senior torna hatására létrejövő szívtömeg növekedés javítja a szív funkciót, terhelhetőségét.

A rendszeres állóképességi senior torna komplex hatásain keresztül lecsökkenti az életkor okozta kedvezőtlen szerkezeti és funkcionális változásokat a keringési rendszerben és a szívben. Továbbá csökkenhet a triglicerid és LDL mennyisége és növeli a HDL szintet, mivel ez kedvező folyamat, megóvhat az érelmeszesedéstől.

A tüdő kapacitásának csökkenése jelentős az életkor függvényében. Az tüdő léghólyagocskák méretének, felületének csökkenésével romlik az oxigénfelvétel hatékonysága. A rekeszizom és a többi légzésért felelős vázizom elveszti tömegének és erejének jelentős részét. Ezt a folyamatot szintén lassítja a rendszeres senior torna a légző izmok erejének a szinten tartásával és a mellhártya rugalmasságának fenntartásával.

Az idősödés jelentősen érinti a vázizmot, melynek látványos leépülése 50 éves kor után kezdődik. Lényeges megemlíteni, hogy a senior korosztálynak még nagyobb szükségük van az edzésre, ezen belül is az erőfejlesztő edzésekre, mint a fiatal korosztálynak. A csökkenő izomtömeg a csontritkulás felgyorsulásában is szerepet játszik.

A rendszeres testedzés lehetőséget ad az idős emberek számára, hogy megőrizzék alkalmazkodási lehetőségeiket, ezek ugyanis fenntartják az ellenállási képességet számos betegséggel szemben, melyek az életmóddal vannak összefüggésben.

A senior torna következtében javulhat az életminőség, illetve az átlag élettartam is nő.

Kapcsolatfelvétel

Gyógytorna, Személyi edzés, Budapest. Kérdés vagy észrevétel esetén hívjon vagy az online kapcsolatfelvétel űrlapot is használhatja. 

Kérem várjon....
Kérem várjon